kawan2 blogger ku (

Thursday, February 16, 2012

selera itali yg kemelayuan

assalam.....

makaroni ni bertapa agak lama kt umah...
sbb kalo goreng, en garpil x layan pasta2 ni...
puas sudha ku goda nk bg dia rasa...
dia tetap x mau rasa makaroni yg bentuknya mcm tiub getah tu katanya...
so, kena la usaha lebih gigih utk habiskan sblm xpired..
bagi memenuhi selera Italian Kemelayuan aku ni, buat la makaroni bakar..

sblm buat, aku ada gak google resepi..
bila tgk resepi, ermmm, maunya kena tangguh misi sbb kebanyakan bahan x de pun kt dapur...
so, kena la suai padan sendiri resepi dgn apa yg ada kt umah je....

bukan ape, utk elakkan makaroni tu membazir,
x pasal2 kena kuar belanja yg agak tinggi utk beli bahan2 lain..

so, ini hasil makaroni bakar yg telah aku tanamkan dgn ciri2 kemelayuan..huhuhu


aku guna sepenuhnya keju cheddar slice...
sbb aku x berapa layan parmesan atau mozarella tu..
kalo yg slice, agak ringan skit rasa cheese nya
(kan dh kata tekak melayu)


sebenarnya ada sedikit kecuaian masa proses membakar..
kira ni over cooked la..
sbb lupa nk gi jenguk..
sekali gi tgk, keju atasnya dh terlampau garing
tp sedap gak kot mkn keju hangit..ngeh222...

bahan2:

2 cawan makaroni- rebus hingga kembang, toskan dan gaul ngan 1 sudu minyak- ketepikan

2 sudu besar mentega
1 biji bwg besar- cincang
3 ulas bwg putih- cincang
2-3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/4 cawan susu cair
1 biji tomato - cincang
1 mangkuk kecil isi ayam cincang
2 btg sosej- hiris halus
1/2 cawan sayur campur (yg frozen ada carot, kacang hijau dan jagung tuu)
3 biji telur
4-5 keping keju- ikut suka
2 kiub ayam maggi
sedikit daun oegano / basil kering - yg jenis serbuk kasar2
lada sulah - kalo suka


cara:

panaskan mentega hingga cair
tumis bwg besar dan bwg putih sampai naik bau
pastu masukkan cili kisar dan sos2
biar jap sampai cili  garing
masukkan ayam dan sosej
(tambah air skit je)

pastu masukkan tomato cincang, sayur campur dan kiub ayam
gaul sebati
masukkan susu cair dan 2 keping keju
biar sampai keju cair
masukkan makaroni
gaul sebati hingga kering
(leh tambah sedikit lada sulah kalo suka)
rasa dulu dh cukup masinnya, kalo dh ok, tutup api

pastu pukul telo sampai kembang (mcm buat telo dadar)
masukkan dlm makaroni td..gaul sebati

masukkan ke dlm bekas pembakar 
susun baki keju atasnya- carik2an 
tabur sedikit daun oregano 

bakar dgn suhu 180 darjah, selama 30 mnt atau sampai nampak permukaan atasnya garing keemasan
jgn sampai hangus cam aku punya tu..huk..hukk
(guna api atas dan bawah)


guna keju slice je pun dh rasa ok dh bg aku la...
pic: google



sedap mkn panas2..
kalo dh sejuk, panaskan blk dlm microwave

5 comments:

Areniss said...

best sggtt...

YaYaNsMuM said...

Rajinnye masak...sedap je tgk...:)

faa.rosli said...

nmpak laa sikit italy melayu tuu..hihihi

faa.rosli said...

nmpak laa sikit italy melayu tuu..hihihi

norlieharumaini said...

HANGIT PUN HANGIT LAH JANJI SODAP!! ALA SIKIT JE TU..

jejak

free counters