kawan2 blogger ku (

Wednesday, April 11, 2012

kuih cara berlauk

assalam...

santai2 ptg ni..maklumlah bercuti kan....
tp...x best bila pikir esok keje..huhuhu
(ari ni asyik ingat ari sabtu je pe hal ntah...konon esok nk cuti lg le tu.. :-P )

ptg ni agak free...so, kita ke menu seterusnya..huahahahha...ayat x agak2 kan..
sebenarnya dh lama nk buat kuih cara berlauk ni..
dulu2 selalu gak buat cara manis masa kat kg..

baru2 ni ada beli acuan cara..tp lubang acuannya sgt le comel..
maka, kuih cara aku pun comel juga la kejadiannya..hahahahah



tengok...kecil2 chumel je kan...
sekali ngap masuk mulut...


**abaikan acuan yg tidak berkilat tu ye..huhuhuhu**

resepi- kuih cara berlauk

utk inti: aku agak2 je..simpan memori masa mkn yg beli punya

sedikit daging kisar- agak2 1 cawan kot
1 biji bwg besar- cincang halus
2 ulas bwg putih- cincang halus
sedikit halia- cincang halus
1 sudu besar serbuk kari daging- leh juga guna serbuk rempah sup
cili merah-hiris
daun bawang- hiris

cara:

tumis bwg besar, bwg putih dan halia sampai naik bau
bancuh serbuk kari ngan sedikit air
masukkan dlm tumisan tadi
masukkan daging + air skit + garam
biar sampai daging masak dan kering
masukkan cili hiris dan daun bawang
angkat dan ketepikan.

untuk adunan tepung: yg ni lak aku cuma ikut adunan seperti roti jala cuma kurangkan skit air

2 cawan tepung
1 cawan santan- sederhana pekat
1 cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning / serbuk kunyit
sedikit garam

cara:

masuk semua bahan dlm blender
kisar sampai sebati

panaskan acuan, sapukan sedikit minyak pada setiap lubang acuan
(guna api yg paling kecil - mcm nk keringkan nasi tu)
tuang bancuhan tepung hampir memenuhi acuan tp jgn terlampau penuh
isikan inti
tabur sedikit cili merah + daun bawang
tutup permukaan loyang dgn tudung periuk..
kuih dh masak bila tepung dh bertukar warna
alihkan kuih dari acuan guna pisau/ garfu/ lidi (congkel naik)
(utk cara2, leh tgk contoh dlm gambar)



petang ni rasa nk minum ais ja...so x buat air panas pun..
layan kuih cara ngan coke..heheheh
asal boleh..dan ikut tekak...


jom layann....

5 comments:

ieda said...

sedapnyee
baru petang cadang nak buat .. tapi x der mood lak , last2 akk buat cenkodok jer dik huhuh

Cida de' Nuanza said...

kak ieda: cekodok pun lazat gak..hahahhaha
takpe..janji ada benda nk nguyah kan..

Nafisa81 said...

pakai dapur gas ehh??

Cida de' Nuanza said...

ye nafisa: tenggekkan je acuan tu atas dapur...tp api mmg kena kecil betul...kalo tak cepat hangit tp dlm x masak

dapurCikWan said...

Salam kenal kak.. =)nampak sedap kuih cara tu..elok je, kecik2 cute gitu. kuih ni mak cikwan selalu buat time bulan puasa..

jejak

free counters