kawan2 blogger ku (

Friday, May 18, 2012

kurma daging

assalam...

selamat mlm minggu..
kalo yg bujang, mesti kuar lepak kan memalam ni...
hehhehehe...
tp aku masa bujang2 pun jarang melepak..
cuma lepak dlm bilik ngan novel
zaman tu, sehari leh abis 1 novel (penuh kusyuk dan tawaduk kan.)

satgi nk pi samb baca novel la...hahahhaha

ok..saja nk masuk cita masak2 lak..
rasanya dh 2 minggu lebih kot aku x update menu dari dapur...
dh kisahnya mkn megi, mkn luar, mkn hati (errr..) nk update apanya kan...

tp yg lebih logik, aku sgt2 bz membaking...
kalo nk intai jom la ..klik---> http://denuanza-home-baked.blogspot.com/ (sempat mak cik pomot ye...)

ok..jom tgk menu dinner mlm ni...



sebenarnya ni daging kerbau...
1st time kot aku masak kebau..(wpun x de apa hal, aku tetap nk citer dlm blog)

request dr tuan tanah, nk mkn masak kurma...
so, layannnnn


rasanya masak kurma ni hampir sama je sesapa masak pun..
kalo beza pun, dr segi jenama serbuk kurma..
atau yg lebih sadis, ada yg sampai hati membuat sendiri rempah2 nya...mmg aku suspekk sama lu!

aku pun ada gaya tersendiri memasak kurma...
dgn sedikit bakat berangan yg ada, sambil masak kurma, aku berangan sedang di dalam pertandingan memasak 'ms chef' (x dpt master, dpt ms pun jadi le kan...ko ada?)



ok..ni cara aku mengkurmakan kebau 

bahan2:

1/2 ekor kg daging lembu / kerbau / apa2 je la

(daging ni kalo dpt yg bukan jenih batang pinang, haruslah direbus dulu sampai empuk, 
pastu agak2 simpan le air rebusan tu utk wat minum masuk dlm masak kurma nanti)

bahan tumbuk:

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia

bahan lain:

sedikit rempah 4- kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
2 peket kecil rempah kurma (aku suka jenama babas)
cili hijau/merah
tomato
kentang
1/2 cawan santan x berapa pekat
1 keping asam gelugur
1 biji bawang besar belah 4

cara:

panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan2 tumbuk + rempah 4 sampai harum leh bau kt umah jiran
pastu masukkan serbuk rempah kurma (x payah bancuh air ye, trus je masuk dlm minyak gitu)
kecilkan api , kacau rempah sampai agak garing (jgn tinggalkan sbb ia mmg cepat hangit)
bila nampak rempah dh agak garing + wangi, masukkan air rebusan daging...

biar sampai pecah minyak
dh nampak agak pecah minyak, masukkan kentang dan daging
kalo perlu masukkan air lg sikit utk empukkan kentang

masa ni aku trus masukkan separuh cili hijau + merah + tomato 
sbb nk bg air bahan2 tu kuar ke dalam kurma
biarkan sampai kentang empuk
masukkan santan + garam + 1 keping asam gelugur
agak2 le kecairan kuah yg u all suka..

sblm angkat, leh masukkan baki cili merah + tomato + bawang besar



3 comments:

Mrs SufatihaNur said...

pergghhh..kurma daging..sambal belacan ngan ulam...terangkat abes...

nmpk sedap giler kurma ni terutamanya kentang tuh...heheh

norhanim md zain said...

anak anak suka ni...menu kemestian bila ada acara kenduri kawin..sedap...

aku la... said...

salam perkenalan..uiii nampak sedapnya kurma ini..kalau makan ngan lempeng lagi sedap ni..tetiba terliur...

jejak

free counters