kawan2 blogger ku (

Monday, May 28, 2012

kek mentega versi letak buah plak

assalam....

CAKKKK!!! waaaa...rindunya nk mengapdate....
skang ni nampaknya update seminggu sekali je la yg termampu....
bz ngan keje...bz ngan tempahan...haishhhh...boleh tua sblm waktunya nih sbb x cukup tdo..hukk..hukkk

minggu ni mmg free dr sebarang tempahan sbb ber out station...
so, blk dr OS hari jumaat, mau lepaking puas2 sabtu n ahad....
tempahan semua di forward ke minggu seterusnya...

tp ari ni saja menggatai nk on mixer...
dh lama gak x buli mixer comel itu..hik..hik...

hasilnya...


aku ni sebenarnya x berapa suka kek buah...
tambah2 yg moist2 tu...mkn tu leh la..tp x leh masuk list 'feveret'

tp ari tu ter gatal tgn beli 'mix-frut'
lepas dok kemas2 bilik baking td, sian nampak sekotak mix friut yg x berusik...

so, aku adun je la suka ati janji leh guna mix frut itu..
aku wat kek butter je la...
cuma tukar dr esen vanila kpd esen oren
dan tambahkan mix frut dlm adunan

yeahhhhh...yg ni mmg leh layan...
rasa yg agak2 santai
kek butter buah2an...x terlalu 'berat' sgt rasa dia...


aku just bakar dlm aluminium foil ni 1/2 adunan, separuh lagi, nanti satgi aku cita...

250 gram butter- aku guna pure butter- SCS- sgt disarankan!

180 gram gula kastor

250 gram tepung gandum
5 biji telur gred A
4 sudu besar susu cair (dlm tin)- F&N le sedapppp
2 sudu kecil baking powder (sudu kfc)
1 sudu teh esen oren
100g mix-frut- digaul dgn sedikit tepung (agar buah x mendap ke bawah)
(jumlah buah leh ditambah atau dikurangkan ikut suka ati la ye...)



cara:



panaskan oven pada suhu 180 darjah (ikut oven masing2- aku cuma guna api bawah shj)

pukul mentega + gula sampai kembang (leh nampak sedikit pucat dr sebelumnya)
masukkan esen oren
masukkan telur sebiji demi sebiji (biar telur pertama sebati sblm masukkan telur ke2 dan seterusnya)
ayak tepung + baking powder
masukkan sedikit2 kedalam adunan (bahagi agak2 utk 4 kali)- secara berselang seli ngan susu
(1 bhgn tepung, diikuti 1 sudu susu air)- buat sampai abis
matikan mixer- kaco adunan guna sudip kayu hingga ke dasar bekas kalo2 ada adunan yg tak sebati, sambung mixer sekejap je just utk sebatikan adunan...



masukkan mix-fruit

sebatikan guna sudip je
griskan loyang ngan sedikit mentega atau leh guna kertas minyak pd montot loyang... (aku guna aluminium foil je, so x yah sapu apa2 dah)
masukkan adunan dlm loyang
tabur sedikit buah2an di atasnya



bakar selama 1 jam / sehingga kek masak- sila uji guna lidi - jgn buka oven sebelum 30 mnt pertama

utk 15 mnt terakhir, aku tukar kpd api atas dan bawah utk garingkan permukaan kek...
sejukkan sebentar dlm 10 mnt sblm alihkan kek dari loyang...
(sbb aluminium foil aku tu saiz 1/2 adunan, tempoh membakar cuma 40 mnt shj)


sgt bestt wooo layan ngan air coke...
errr...suka ti aku le kan..!


okeyy..ini la yg terjadi kpd 1/2 lg adunan td...
aku telah cup kek kan ia....

kalo bakar dlm cup ni, dalam 20 mnt guna api atas dan bawah
aku bakar asing2 dr kek yg atas td sbb tempoh pembakaran berlainan...

sama mcm kek td, lepas isi dlm cup, tabur sedikit buah2an di atasnya sblm bakar


lepas operate!


3 comments:

sarah mohamad said...

Nampak sedappppp =P

geez said...

Woww!! Menggodanya kek ni.... :)

ali said...

dah lama cari resepi ni.nmpk mudah jek

jejak

free counters