kawan2 blogger ku (

Friday, June 29, 2012

kek gula hangus

assalam....

sementara tunggu kek masak, leh la update sini jap...
dh makin terabai blog kesayangan aku ni...
sbb tuan dia dh mcm serabai.. :-P

ni ntah kali keberapa buat kek gula hangus atau ada yg panggil kek sarang semut
td buat sbb ada org tempah 2 biji...
alang2 dh potong, ambik gambar, trus la kongsi kat sini gak...




sedikit tips: utk dapatkan kek yg berlubang2, potong kek di tgh, kemudian tgk arah garisan kek
potong kek melintangi garisan tu
(ala2 potong dgaing le..kena lawan arah garisan)





kek gula hangus @ kek sarang semut
cida de'nuanza

bahan2

ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

cara:

masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

bahan lain:

7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

cara:

pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)




12 comments:

Tina Othman said...

wah sedapnya, tapi kekadang dapat yg pahit yg tak best tu

norhanim md zain said...

bestnya..gebu aja nampak kek ni teringin sangat nak rasa kena cuba la petang nanti.:-)

Asyifa Mustaffa said...

Wah...! lihat sarang2 semut yg berlobang itu...sungguh gojes !!!

Yaya Azura aka Naz Azra said...

cantik lubang-lubang tu..
setiap kali buat mesti lubang tak berapa nak menjadi..kali nie boleh pakai tips ni la..tq.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

shieda... cantiknyer kek ni! ini feberet abg akak ni tau.. kalau shieda bwk kek ni kompen dia makan punya... (kek coklat aritu dia taknak pun akak pelawa.. ) hehe

akak amik ye resepi.. nak try resepi ni pulak.... sebab tengok resepi ni tak perlu diperam2 tu yg best tu... serupa resepi yg biasa akak buat cuma bahan2 & cara2 lain sikit... TQ ye..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

opss... nak tanya sikit.. resepi ni sesuai utk loyang saiz berapa ye shieda?

ieda said...

cantiknyaaaaaaaa dikk
kemass aje buatan dia ;)

UmmiQusyairi said...

Salam,
Kak, saya dah cuba resepi akak ni.. Wahhh.. Jadi-jadi.. Before ni pakai resepi lain semua tak jadi.. Pakai akak punya.. Jadi pulak walaupun tak secantik akak punya.. Tq kak bagi tips.. Saya ikut semua sekali..

http://ummiqusyairi.blogspot.com/2012/07/kek-gula-hangus-kali-ke-4-baru-jadi.html

Shima Chee said...

cantik ...akak nk tanya...ada resepi yg akak salin..adunan kek ni kena di perap selama 3-4 jam....ea ke? katanya untuk mendapat lubang2 sarang semut....tgk resepi ni x payah pon perap tapi hasilnyer mang terbaik....

Cida de' Nuanza said...

to Shima Chee..sebenarnya resepi ni sy ada buat eksperimen..kali pertama sy perap 4 jam baru bakar, kali ke2 saya x perap langsung, tp hasilnya tetap sama... sy x pasti mungkin ada resepi lain yg lebih ok dan memerlukan perapan yg lama utk hasilkan yg lebih baik... :-)

Shima Chee said...

akak dh cuba 2x..pertama perap then ikot cara nuanza...memang betul,perap or idak hasil tetap sama...hehehe....terima kasih ea...anak2 suka sangat...resepi nuanza ni akak kongsi ea..!!!!!

UmmiQusyairi said...

Kak, terima kasih singgah.. Resepi sebelum ni pun kita dapat suruh perap.. Ada yang 1 jam.. Ada yang 4 jam.. Tapi yang akak punya tak payah perap.. Jadi pulak kita buat.. hehe

jejak

free counters