kawan2 blogger ku (

Sunday, July 15, 2012

kek coklat- basic resepi

assalam...

sementara x de tempahan ni, ada le masa nk melepak di blog jap...
entry ni hanya utk chit chat skit pasal kek coklat...

ramai yg tahu buat sbb skang kt tenet dh bercambah resepinya
tp ada juga yg buat tp x menjadi ngan sempurna wpun dh ikut sebiji2 resepi

memasak ni, kena selalu bermula dgn percubaan..x boley la trus nk dptkan hasil yg memuaskan..
masak air sekalipun harus ada ilmu dan cubaan..kalo tak , air x mendidih dgn betul, kita dh padam api

nape aku cerita pasal kek coklat dan bukan kek lain yg susah2?
sbb bg aku, kek coklat adalah basic dlm menghasilkan kek selain kek mentega...
so, harus mulakan dgn yg mudah2 dulu....

sehingga hari ini, aku hanya menggunakan 1 resepi yg sama...
resepi ni aku guna hampir 5 thn..so, aku mmg x ingat dr mana aku salin
cuma yg aku ingat, aku pernah cuba 2-3 resepi, dan kemudiannya aku gabungkan 2-3 resepi tu utk jdkan 1 resepi yg sempurna bg aku...

dan diingatkan juga, kalo nk hasil yg lebih baik, haruslah berguru..kuarkan sedikit modal utk hadiri kelas2 kek, pasti berbaloi!

ni resepi yg sedang aku gunakan buat masa ni


resepi kek coklat nuanza

bahan a:

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 cawan gula castor

1 cawan gula perang
2 sudu teh sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair

3 biji telur gred A - blender sampai berbuih

(satukan semua bahan b )


bahan C:


1 cawan air panas

cara:

masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..


bila dh sebati, masukkan air panas

kacau sebati
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

masukkan ke dalam loyang saiz 7/8 inci
(loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis)

atau gunakan kertas minyak

bakar selama 1 jam 10 mnt atau sehingga kek masak

aku guna suhu 160 darjah api atas dan bawah (tp kena ikut ragam oven memasing ye)
adunan boleh juga dikukus dgn api sederhana



ok...utk resepi di atas, mcm yg aku bgtau, boleh di bakar atau di kukus..hanya guna resepi yg sama
utk saiz cawan, aku gunakan cawan kopi yg biasa kita guna di rumah, xde pun cawan2 metrik khas utk baking..
dan gunakan cawan yg sama utk menyukat semua bahan...
sama spt sudu, aku hanya menyukat menggunakan sudu kfc je..tp penuhkan membumbung, jgn letak paras je..

utk serbuk koko, ni part yg penting
utk hasil yg baik, bahan juga haruslah baik..
guna serbuk koko imported yg berkualiti
cthnya van houten..

kalo biasa ke kedai bakery, biasa ada serbuk koko imported yg di pek semula
x kisah le, janji serbuk koko yg elok..
dan utk resepi diatas, bg 1 cawan kek coklat, 3/4 cwn aku gunakan serbuk koko imported, manakala 1/4 lg aku gunakan serbuk koko hotam, atau dark cocoa powder atau ada juga kedai bakery yg malabelkan sbg oreo cocoa powder (bukan biskut oreo yg diblend ye..)- biasa cuma di jual di kedai bakery sahaja
kalo x de cocoa powder hitam, memadai gunakan cocoa powder biasa shj...


puas mencari, x jumpa lak kek coklat yg aku belum letak toping
cuma jumpa yg ni je...
yg ni aku bakar dlm bekas aluminium
1 adunan td leh dpt 3 bekas ni
sbb bekas ni kecil, so bakar selama 40-45 mnt shj atau hingga kek masak


ni selepas di letak ganache

kat bawh ni pula antara kek yg telah sy hasilkan menggunakan loyang saiz 8 inci






yg bwh ni lak kek yg telah dipotong
sgt moist!


selain bakar, kek coklat mmg sedap bila di kukus..

ni antara hasil kek yg aku kukus


jika menggunakan bekas ni, boleh terus dikukus ke dalam bekas
kukus selama 13-15 mnt menggunakan api sederhana
pas sejuk, dituang ganache yg masih cair
jgn tunggu ganache sejuk nti agak pekat, susah nk sudukan dlm cup


kalo guna bekas ni, besar skit, so ambil masa dlm 30 mnt

ok..harap, jelas ye...
lepas ni leh la buat kek coklat sendiri kan...
hehehehhe...
kalo x nak buat jugak, meh tempah ngan aku tp ambik sendiri le kt putrajaya..ngeh2...sempat lg pomot ek...

selamat mencuba!


11 comments:

mama sara nur said...

assalam
nak nakkkk he he suka makan kek cokelat tp nk yg hasil airtangan org lain, sendiri x best he he kalu dekat2 sah akak order je
akak pun guna resepi ni memang moisttt kan

Shima Chee said...

terima kasih kerna beri penerangan yg jelas ttg kek coklat...akak ni br jer nk blaja2 wat kek.....mesti kena buat ni.....

Sheila Shafeareen said...

salam terima kasih bg info beguna dan kongsi resepi utk yg mula2 nak belajar buat kek coklat....sangat menarik Tq :-)

quinnie said...

terima kasih cida utk tips dan resepi kek coklat ni....:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ini ke resepi kek coklat yg cida bwk kat gathering ritu? mmg sedap.. lehla akak cuba... simpan dulu resepinya ye... TQ!

Anonymous said...

salam.. dah lama mencari n dah try 2 kali... hasil masih sama.. kek agak keras.... makan pun mcm nak tercekik je... hehe... tima kasih sebab sudi share ilmu yg ada... dlm pic mmg nmpk menarik semua.... geram pulak n tak sabar nak follow sis punya resipi...

Zana said...

Salam. Kat mana nak beli bekas aluminium yang ada penutup tu.. selalunya tak de penutup. Terimakasih lah ye..

Noemi Lemet said...

Berapa suhu oven?

Cida de' Nuanza said...

Noemi- sy dh update pd resepi ye... tp kena sesuaikan ikut oven memasing
sbb sy ada 2 oven, lain2 suhunya

cuba memasak said...

assalamualaikum akak :D ...alhamdulillah jumpa blog akak..byk sgt resepi yang menarik dan sedap sedap,,akak pun tak kedekut nak share resepi dan tips..terima kasih kak sebab bagi resepi kek coklat nie :D

Aina Idayu Muda said...

blh buat kan x ? sye dh lapar tengok cake2 tuh......

jejak

free counters