bestnya mlm ni...leh lepak2 sbb esok cuti..hehehhe
tp cuti pun nk kena siapkan sedikit lg tempahan kuih raya
harap2 dpt siapkan pada waktunya...
ni menu berbuka ari ni
semalam en garpil beli ikan baung...
lama gak x masak ikan baung..
en garpil beli 4 ekor ikan ni rega 10 hengget..
aik! mana pi lg sekoq? terjun lam sinki kot eyhh..hehe
atas permintaan en garpil, nk mkn masak lemak cili api...
aku buat pekat2 skit...layannnnn
ikan baung masak lemak cili api
bahan2:
2 ekor ikan saiz sedang
1 1/2 cawan santan pekat
5-10 biji cili api- ikut kepedasan yg tertanggung
sedikit kunyit hidup
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit- hiris
cara:
tumbuk kunyit dan cili api sampai lumat
masukkan semua bahan dalam kuali
masak dgn api perlahan
sentiasa kacau agar santan x pecah
tambahkan garam secukup rasa
biar hingga ikan masak
(leh tambah hirisan cili dan tomato jika suka)
gi pasar tani nk beli belimbing buluh
ingat nk campur sekali
tp xde lak..
kalo xmo beli, ada je menayang2 kat aku
kalo sesapa belah2 utara, mmg suka le mkn jeruk rebung ni
tp aku layan sorang je sbb en garpil x suka baunya..heheheh
mmg agak kuat baunya..lg kuat, lagi wat aku terliur
just celur dan buat ulam je...
agak lama x layan sambal ni
sebenarnya ni sambal belacan tp guna cili kering
bahan2 semua sama..letak belacan, garam dan air asam jawa
tp cili kering tu rebus sampai lembut
pastu tumbuk, campur ngan bahan2 lain...
tp aku malas tumbuk, so aku blend guna pengisar yg kecik tu
so, x yah tambah air...
6 comments:
Salam cida.....
cantik kaler kuning lemaknya...kuahnya pun namapak pekat likat...:))
Wah sedapnyaaaa:-)tak tahan tengok sambai belacan tu marvelous:-)
ikan baung!sedapnye...suka maka ikan baung...:) kalau dibuat Masak tempoyak, perghhh....
akk x pernah makan ikan baung
macam ikan keli dan haruan je ghuper dia erjkkk ;)
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Tq resepi di atas.cari idea masak td.so da siap copy paste hihi.tq ye tuan rumah.
Post a Comment