kawan2 blogger ku (

Wednesday, December 12, 2012

my 1st velvet kek

assalam....

pg2 buta tetiba masih depan lappy...
oh..my! bila nk pi tdoq ni..
sok kt opis mula le wat muka tempoyak
sbb ngantukkk....

sebenarnya dok melayan IRIS (i love u stupid!)
sesambil membaking velvet kek

kisahnya, aku x tau velvet yg aku wat ni kaler apa...
yg pasti bukan merah sbb aku x guna pewarna merah
yg tertulis di botol adalah -violet-
so, purple le kan..hehehhe


velvet kek ni, mmg feveret aku
so mlm ni cobaan aku menghasilkan sendiri
selalunya asyik beli je...

aku mmg x penah nk cuba buat pun...wpun kek ni bukan baru di pasaran
agaknya sbb senang nk beli kot...
aku ni kalo leh beli, baik aku beli je..hukk...huk...

namun ada kisah yg agak menjerut pusat...ehh...!
bancuhan pertama, agak mengecewakan..
lepas bakar semua, adoyai, nampak kering semacam je..
aku biar sejuk jap, tp masih nampak kering..tp lembut
ala2 kek span plak

so, aku dok dediam jap..pikir2 kat mana salahnya
resepi x mungkin salah
sbb aku guna resepi kak Lynn Hassan dr buku kek cawan
aku mula teringat, mgkin slps letak tepung + buttermilk, aku pukul agak lama kot...


slps 1 jam, aku buat adunan ke2
dgn resepi yg sama
namun kali ni lebih fokus...

alhamdulillah...slps di bakar, dan slps dibiar sejuk dlm 15 mnt, tekstur kek adalah spt yg aku penah rasa
agak moist 
dan aku biarkan bg betul2 sejuk sblm frosting ngan cream cheese..

ermm...panjang berjela kan citer aku...
sbg panduan buat adik2...kalo cuba sekali, dan x jd, cuba lagi..dan lagi...
insya Allah..fokus dan tenang...pasti menjadi.....


ni hasil dr 1/2 adunan
yg 1st td pun buat 1/2 gak
last2 total jd 1 adunan gak..hahahah...
tp 1/2 yg x jadi tu, masih tersimpan dlm oven..tanpa topping

spt aku bgtau td, kali ni aku menggunakan resepi dr kak Lynn Hassan 
aku copy bulat2 dr buku hasil tulisan beliau- kek cawan


bagus buku ni utk yg baru nk belajar2 membaking mcm aku ni..hehehhe
siap ada step-by-step
dh lama aku beli buku ni...dh lunyai pun
tp bukan lunyai sbb rajin buat kek
tp sbb dok buat peluk tdo..heeeee


ngeeeee...aci dak snap je resepi
malas lak nk menaip

tp x leh byk2...nti kak Lynn marah...hahahhaha...
utk step2 nya, ada di muka surat lain dlm buku ni...
tp utk hasil terbaik, haruslah pergi berguru kan...

utk cream cheese juga ada dlm buku ni
tp kan, aku kan..dh mengantukkk td..
so, aku hentam belasah janji boleh je

250 g cream cheese
50 g butter
60 g gula icing

cara:

pukul cream cheese + mentega sampai kembang
masukkan gula icing .
pukul lg. sedia digunakan!


dh settle 2 ketui dah...
belennya, tapau sok bw g opis...
agak2 mata dh lalok, capai seketoi sumbat dlm mulut..
sure celik blk mata..hahaha

7 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Perghhhh! Pepagi mata dijamah dgn kek nie....mmg x tahan....nak buatnya...adoiii...becinta plak rasa.....sabar je la....

Tp betul la tu....practice make perfect kan....ckp omputih plak dah nie....ki3.....sekali buat...lum tentu jadi....x leh putus asa kan.....sy pun kadang kena gak cmtu.....huhuhu....

Nooriah Abdullah said...

salam Cida..
nampak lah kegebuan rvc ni akak pun belum pernah try tengok ni jadi semangat jugak nak try nnt akak copy resepi nya ya

JaSSNaNi said...

aisehhh.. apo ni buat buku tu bantal pelok.. baik ko pelok akak mu ni yg gebus gebabom.. hahahaha..
cantek menjadi dik kek ko ni.. walaupun 1st trial.. tahniah ya.. :) tak abis makan ngantor puchong ye.. :P

faa.rosli said...

sedapnya..da lama teringin nak buat tp tu laa..malas malas dan malas..hehe

Nafisa81 said...

wah nak kena beli buku ni...

teratai said...

Ohh mengoda sungguhlah kek velvet ni!

FatihaNur said...

Salam...

Dapnye tgk red velvet ni...lama giler nk.try tp x pnh jd...ermm

jejak

free counters