kawan2 blogger ku (

Monday, January 21, 2013

asam pedas baung

assalam...

tghari semalam (ahad), sedang bermalasan di rumah, suami dpt sms dr sepupu dia
seplastik ikan baung yg dia pancing menanti kami
apa lagi, rezeki jgn di tolak kan....

so, meng asam pedas la...


aku mmg jarang wat asam pedas sbb en garpil x berapa suka
tp kali ni, nampak dia redha je..hahahah
pas ni leh wat lagi... :-P

cuma agak x berseri tanpa daun kesum
time nk guna, time tu plak xdak...
mengobarkan semangat nk tanam sendirik!

resepinya, aku ikut sedap tekak sendiri je la
x tau versi mana..johor ke melaka
hehehhe..
aku penah mkn yg letak lada hitam..tekak reject
penah mkn yg katanya original asam pedas, pun sama, tekak x suka
(byk plak versi original, x tau yg mana betul)
ada yg cair...ada yg kuah gelap
apepun, aku suka yg kuah agak pekat
dan pastinya lah rasa pedas dan masam yg seimbang
leh menghirup kuah!

so, aku mmg jarang google utk resepi asam pedas
sbb dh suka dgn style gini
kalo x salah, pertama kali cuba dulu pun, hasil bual2 bicara ngan member opis
dah lama dah..zaman gadis dulu2..hehe
mmg ingat2 lupa...tp resepinya aku x lupa :-P

sesaja nk juga share resepi
tp kalo ada yg sedang mencari versi original johor / melaka, baik bertanya pd yg pakar ye

asam pedas ala cida de'nuanza

10 biji cili kering- rebus dan toskan
sedikit belacan
1 inc halia
1 inci lengkuas lengkuas
sedikit kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

(kisar semua bahan di atas)

2 ekor ikan baung- ape2 pun x pe lah
1 ikat daun kesum
1 btg bunga kantan
1 sudu besar pes asam jawa + 1 cawan air
1 biji tomato
2 btg serai- dititik

cara:

panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan2 kisar sampai garing dan pecah minyak
masukkan air
masukkan daun kesum, bunga kantan dan tomato
garam jgn lupa!
biarkan mendidih jap
masukkan ikan
biarkan hingga ikan masak.
kalo dah cukup asam garam..tutup api



2 comments:

Unknown said...

menyelerakannlah asam pedas die..sedappp

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg terbaiklah! akak pun suka asam pedas yg pekat gini..
asam pedas bahannya lebih kurang sama mcm nak msk 'rendang bodo' (rendang takde rempah) jer.. bezanya cuma takde kerisik tp diganti belacan pastu.. daun kunyit pulak diganti dgn daun kesum & kantan.. asam keping diganti asam jawa yg dilebihkan sikit & dimsk berkuah sikit berbanding rendang yg wajib dikeringkan sikit.. hehe...

jejak

free counters