kawan2 blogger ku (

Monday, January 21, 2013

kek russian black n white

assalam...

ni kali ke2 buat kek yg sgt rich ni!
x leh mkn lebih2..sepotong dah puas!

tp ari tu buat, x dan nk ambil gambar..
kali ni baru leh fokus..



utk kek coklat, aku just guna resepi kek coklat yg biasa
leh tgk kat sini
atau leh guna memana je resepi kek coklat kesukaan memasing

bahan utk ganache: (buat sehari sblm guna)

100 gram whiping cream,
250 g coklat hitam
2 sudu besar mentega

cara:

campur semua bahan
masak secara double boil sampai coklat larut
biarkan semalam hingga ganache jd pekat (boleh di paipkan)

bahan utk cream cheese:

500 gram cream cheese
250 gram butter
120 gram gula ising
1 sudu kecil serbuk nescafe- leh letak lebih kalo nak rasa lebih 

campur semua bahan (kecuali nescafe)
mix sampai sebati dan gebu
pastu ayakkan nescafe
sebatikan

cara hias

potong kek kpd 4 bhgn- rujuk pic bawah
aku bakar guna 2 loyang
so, 1 bhgn kek just potong 2

ambil 1 lapisan kek
letak atas papan kek
masukkan adunan cheese dlm piping beg
paipkan sekeliling kek- rujuk pic bawah

diikuti adunan ganache
berselang seli hingga habis
ambil sekeping kek, letak kan di atas
ulang paipkan adunan cheese dan ganache
buat sampai habis semua 4 keping

pada lapisan kek yg ke4, paipkan adunan cheese (sahaja) keseluruh kek- rujuk pic bawah
kemudian ratakan
simpan kek dalam peti sejuk selama 1/2 jam

masak lg 1 adunan ganache
(guna resepi td)
x perlu biarkan semalam
cuma sejukkan ganache selama 15 mnt
leh terus tuang atas kek yg di saluti cheese tadi...




sory kalo pic atas ni kecik2
terpaksa collage, kalo tak, byk sgt pic yg nk kena upload..nti makan ruang..hehe
harap2 leh nampak ye



baki2 adunan cheese tu, leh la hias2 cemana pun




11 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyaaaa... mintak sepotong! heheeee..
tunggu betul2 ada kerajinan baru boleh buat kek yg renyah gini.. aduhaiii... masa tak pernah menyebelahiku...

JaSSNaNi said...

canteknya... oooo kiranya guna cheese utk wat putih2 tu ek.. lepas tu kena guna coklat plak utk pipe bagi dia jadi cam ubat nyamuk gak ek.. patut la.. ingatkan dok fikir gak.. wat camne lah kek ni.. bagi jadi putih2 kat tengah2 tu.. haishhh.. gini rupanya.. thanks for sharing.. terjawab sudah soalan mentol atas pale..

Asyifa Mustaffa said...

cntiknya......nmpk mewah gitu....:-)

adarnadzmie said...

sedapnya kek ni... seronok tgk org pandai buat kek...:)

Gya DuniaKu said...

salam kenal.. tertarik dgn kek tu.. I follow yer..

Mat Gebu said...

Macam nak nangess tengok, cantik tu satu hal...rasa berdosa nak akan satu hal juga (kolestrol!!) ...waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... meleleh air liurrrr ..grrrr

Kasih Lestari said...

Bestnya!!!...kena cuba resepi nih!

NurrulOyull said...

kak camne nak tabur coklat rice kat tepi kek tu....

Mamasya said...

Aslmkum Cida
nampak menawan dan sedap kek russian ni....tq sharing!

Anonymous said...

CAMANA NAK ORDER CAKE SEDAPNYA CAROT CAKE.

*@ Eyka @* said...

waaaa.... Nak try buat la kek ni... sis... nak mohon share kat blog sy resepi ni bila dah siap nanti k... hehehe... Thanks sis....

jejak

free counters