kawan2 blogger ku (

Thursday, January 24, 2013

black bottom cup kek

assalam...

ari ni berlepak2 je kt umah
terasa lak nk mkn kek coklat
tp x mo yg bertopping bagai
so, aku just buat dlm cup

sbb ada lg 1/2 peket cream cheese, aku pun wat ala2 black bottom
kena plak rasa coklat n cheese..
simple...dan menarik



utk kek coklat, aku guna resepi biasa

resepi kek coklat nuanza

bahan a:

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 cawan gula castor

1 cawan gula perang
2 sudu teh sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair

3 biji telur gred A - blender sampai berbuih

(satukan semua bahan b )


bahan C:


1 cawan air panas

cara:

masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..


bila dh sebati, masukkan air panas

kacau sebati
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

masukkan ke dalam cup (1/2 cup)

kemudian paipkan adunan cheese di tgh2
(adunan akan naik jd 3/4 cup)
terpulang nk paipkan byk mana

bakar selama 15-20 mnt bgantung pd saiz cup dan ragam oven memasing


utk adunan cheese:


250 g cream cheese

125 gram butter
1 biji telur
4 sudu besar gula icing

pukul cheese + butter hingga kembang

masukkan telur- sebatikan
masukkan gula 
pukul hingga sebati dan adunan tidak berketul





2 comments:

faa.rosli said...

lebih kurang laa resepi kek coklat kita..memang nampak sedap..

norhanim md zain said...

Menarik. Sedap bila tergigit cheese tu kan:-)

jejak

free counters