kawan2 blogger ku (

Thursday, May 23, 2013

Ayam kung fu ke kung pao?

assalam...

sblm melelapkan mata yg x berapa ayu ni, bukak blog jap la update apa yg perlu
alaa...yg simple2 je
dh lama x masak...ada masalah kesihatan skit
in sya Allah...dh selesai rawatan, aku akan kongsi kan ngan kekawan semua...

bila dh kerap sgt mkn luar, terasa juga la nk mkn masakan sendiri
wpun bukan menu yg susah...cuma ambik beberapa mnt je nak masak

so, pilihan mlm ni, ayam kung pao...cepat dan kena bg tekak aku
dh byk kali wat dah ...dan pastinya sumber rujukan dr blog cik mat gebu
tp dapur aku x byk bahan...apa yg ada sajalah...

resepi aku ambil kat sini...


masakan ni rasanya ala2 siam kot..malas nk cr sumber...huhuhu
tp mmg sedap... simple sgt

utk gu kan dgn lauk ni, aku wat sawi tumis air..so, ada le kuah2 skit kan...
cukup 2 menu, alhamdulillah..rezeki utk mlm ni....





resepi ayam kung pao

sumber: Ci\k Mat Gebu




resepi asal: Kak Ina KL


BAHAN-BAHANNYA



2 keping dada ayam, hiris sederhana besar, cuci dan toskan*
1 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh lada sulah*
1 1/2 camca besar tepung jagung*(*disatukan, gaul rata dan perap 30 minit)

1/2 biji red capsicum, didadu- sy guna cili biasa
1/2 biji green capsicum, didadu- guna cili api
4 kuntum cendawan butang segar, hiris kasar (boleh ganti yg dalam tin atau abaikan)- sy x guna sbb xde
8 tangkai cili kering, hiris serong, cuci dan lap kering2
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam kacang gajus, digoreng keemasan, toskan
1 1/2 camca besar sos hoisin- x guna- gantikan sos tiram
1 camca besar kicap cair
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 camca teh minyak bijan
3/4 camca teh gula

CARA MEMBUATNYA





Panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga masak, angkat dan toskan. Tinggal kan kurang lebih 2 camca besar minyak masak. Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, masukkan cendawan, red n green capsicum. Kacau rata.
Masukkan sos hoisin, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, gula dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam. Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan panas...










4 comments:

ieda immi said...

adohaiii pic tuu yg menarik !
x menahan akak tgk huhuh

Bbwana adienia said...

salam..

ayam ni memang sedap..penah makan tapi belum penah buat lagi..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
wahhhh ni kalau makan dengan nasi panas sedap ni... thanks share resepi.. nak buat gak lah.. nanti nanti.. :)

Unknown said...

Salam..dalam resipi takde pon mention bawang besar tapi dalam gambar ada bawang besar. Comment please?

jejak

free counters