kawan2 blogger ku (

Wednesday, July 17, 2013

Cucur bilis kuah kacang

assalam...
salam ramadhan

semoga semua kekawan sihat2 belaka
dan dpt teruskan puasa hingga penghujung ramadhan

mgkin ada yg dh sibuk buat kuih raya
dan persiapan raya utk anak2..
kalo ada anak ramai, kena jugakla pikir baju..kasut...
mmg raya utk budak2 kan
kita yg tua ni, last2 minit je...
itupun kalo sempat
kalo tak, kuar je mana2 baju dlm almari tu kan..


masa buka peti, selalu je ternampak kacang kisar ni dlm peti
sian dia kan..x terpilih utk jadi menu..kikikiki

so, ari ni, ambil kuar
dah cadang nk jadikan kuah kacang...
pastu buat jejemput bilis

pestime buat kuah kacang
gugel merata...meroyan plak aku
last2 tanya mak..kah..kah...simple je

utk resepi ni, sila ambil maklum, aku ikut jalan shortcut
aku beli kacang tanah yg dh siap kisar 
kalo guna kacang yg lom kisar, goreng dulu + 1 sudu kecil minyak
goreng sampai kegaringan
pastu sejukkan...buang kulit 
bahagi 2- satu bhgn 3/4 dan satu bhgn lg 1/4
yg 3/4 tu kisar halus guna pengisar kering
yg 1/4 lak tumbuk2 kasar2 je...

bahan:

1 cawan kacang tanah yg dah dikisar
1 biji bwg besar- tumbuk
3 ulas bwg putih- tumbuk
sedikit halia- tumbuk
2 btg serai- dititik
3 sudu besar cili kisar- leh kurang atau tambah
air asam jawa/gula/garam

cara:

panaskan sedikit minyak
masukkan bahan2 tumbuk dan serai
diikuti cili kisar
biar hingga agak garing
masukkan kacang dan 1 cawan air
pastu masuk air asam jawa, gula dan garam
masak sampai agak2 kering
x kering sgt pun takpe sbb nti sejuk dia kering sendirikk
(pastikan rasa cukup asam, gula dan garamnya..dan tahap kecairan dan kepekatan tu kena adjust sendirik lah ye)


bila dh sejuk, jadi pekat sgt plak..so, aku tambah air panas..keh..keh..
ada lebih masuk peti, nti nk beli nasi impit le...cicah..konon mood raya...


dan utk lauk pauk lak, ari ni mmg simple..
nak tau ape benda??
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

kah..kah,..sape x suka, pi dok belakng pintu..jgn kaco org nk meratah kaki ayam feverettt!!!
dah cauu..nak pi sambung gigit tulang kaki ayam...



6 comments:

fyra faheera said...

wow kuah kacang tu nampak sungguh menyelerakan. gambar2 makanan kat blog akak ni semua nampak sangat sedap! hehe :)

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...wah mengancam sup kaki ayam tu cida leh awet mudo...byk kalogen tu....kuah kacang tu..huhu..nampak sodap...

SembuhBatuKarang said...

Hilangkan derita sakit batu karang dengan ubat yang diimport khas dari Vietnam. Kini boleh didapati di Malaysia. Layari laman saya untuk maklumat lanjut.

Sheila Shafeareen said...

salam ramadhn..sdp tu cucur mkns ama kuah kacang..kalau ada timun, sengkuang dah jd mcm rojak.... hee :-0

:: Mrs.Eady :: said...

telan air liur!!!

AnneRaini said...

sedapnyer cucur mkn dgn kuah kacang...kaki ayam pun sedap gak..hehe

jejak

free counters