kawan2 blogger ku (

Sunday, July 21, 2013

Sagu gula melaka

assalam...
sepanjang jalan2 kt blog kekawan, ramai juga yg buat dessert sagu gula melaka ni utk berbuka
bahan2 pun simple...santan dan gula melaka mmg dh ada kt umah
so, aku just beli sagu je la

tp kat kedai yg aku g, x de lak sagu putih
aku beli je la kaler merah ni


dh mcm rupa air kopi dan susu lak kan..hihihi
tu sebenarnya, air gula melaka dan santan yg telah dipanaskan...




biasa aku wat kaler hijau
kali ni merah plak...
x kisah le kan..janji rasanya tetap menawan hati..hihi

bahan2:

1 cawan sagu- cuci dulu dan toskan
3 cawan air

cara:

panaskan air hingga mendidih
masukkan sagu
biarkan mendidih jap
bila air hampir kering, kecilkan api paling kecil (mcm masak nasi dan tutup tudung periuk)
sesekali kacau utk elak melekat
biar hingga sagu kembang seluruhnya
(tambah air skit kalo masih memutih)
kemudian, masukkan dalam penapis yg halus lubangnya
lalukan pada air paip utk buang lendir2 dan sagu kelihatan cantik berbiji2
pastu masukkan dalam bekas, sejukkan dalam peti sejuk

utk santan:

1 kotak kecil santan
sedikit garam

cara:

masukkan santan dan garam dalam periuk
panaskan dan kacau sentiasa dgn api kecil
jgn sampai santan mendidih
bila dh panas, leh tutup api
pastu sejukkan dlm peti sejuk

utk gula melaka:

2 keping gula melaka
air secukupnya
daun pandan

masukkan air , daun pandan dan gula dlm periuk
masak hingga gula cair
(air jgn byk sgt)
pastu sejukkan dlm peti sejuk

cara menghidang

masukkan sagu ke dalam bekas kecil
tuang santan dan gula secukupnya

*selain santan, leh gantikan dgn susu cair
tp aku lebih suka gunakan santan
bau dan rasa santan lebih umphhh utk dessert ni...




7 comments:

rahel said...

Selamat malam...jalan2 ke sini..ternampak sagu gula Melaka...nyaaaaman...

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...cida dh buat ek...yumyum....

jaakechik said...

hrmmmm sedapnya sagu!!

azira aziz said...

Salam kenal.. Hehe smlm baru wat utk majlis buka puasa dengan student undergrad di nagoya ni.. Rupe2 nye sume tak reti nak makan sagu ni mcm mane.. Da kena ajar plak nk mkn letak sagu pahtu letak susu n air gula huhuhu...

Mamababahnkids.blogspot.com

geraugebang said...

wah, nampaknya esok kena buat ni

hainom OKje said...

Untung dpt Bini mcm cida ni, rajin!

fazianbatrisyia said...

yg ni mmg layan habis...sedap & mudah nak buat.

jejak

free counters