kawan2 blogger ku (

Sunday, February 16, 2014

lobak putih tumis air

assalam....

jap je dh malam hari ahad...
esok berjuang kembali gi opis...huhuhu
lambat lg ni nak cuti panjang....

ari ni masa lunch masak sesimple je
goreng ikan cencaru sumbat n wat sayur lobak putih
cencaru tu dh biasa dan kerap aku wat
tp sayur lobak putih 1st time aku masak wpun bukan 1st time makan


sblm buat, harus la kol mama
sbb dedulu mama yg rajin masak sayur ni..hihi

mama kata kena rebus dulu lobak tu pas hiris
kalo tak rebus pun takpe, didihkan je ngan air pas tumis tp lama skit la
cuma kekadang kuah akan jadi pahit2 skit

so, aku ambik keputusan utk rebus dulu
rebus sampai lembut tp jgn la lembik sgt plak

pas rebus, toskan

pastu tumis bwg besar, bwg putih dan ikan bilis
masuk air
letak le garam n perasa
pastu masukkan lobak yg direbus td

sedap dimakan panas2...


dukacitanya, en garpil x berapa layan sayur ni
pas ni kalo nk wat, kena separuh je la...

*katanya sayur ni dpt membanyakkan air susu ibu
tp utk tujuan tu, rasanya jgn rebus asing
kena rebus sekaligus je pas tumis...so, air rebusan tu jadikan kuah utk dihirup

6 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Cida, akak belum pernah masak lobak putih ni budak2 tk suka, tpi boleh try jugak masak sendiri makan sendiri lah jawabnya, mudah je kan masak nya tak bnyk songeh mcm sayur lain tu

cplud miera said...

assalam cida. thanx share resepi. sy ade beli lobak ni tapi xtau nk masak camne. tujuan pon tuk bykkn susu insyaAllah. :)

Aziela said...

Akak makanlah juga, tapi tak berapa minat. Kalau ada sambal cili padi, baru laju sikit. Tapi, arwah FIL akak, suka masukkan dalam dalca lobak putih nie. Sedap rupanya la...

kak Mas said...

Salam..masa bersalin ada la sekali mak masak kan utk akk...tapi x leh nak makan....utk bykkan air susu boleh ganti ngan rebusan sawi

awan said...


Aku buang ko kat mana? ko salah paham ni..aku gi bertapa la...

ko ok ke? jangan lompat2 sgt tau.

aku x reti masak so aku x leh nak advice apa2 pasal makanan yg ko kena makan masa pregnant.

Kalau ko type yg x tahan sakit, nak beranak nanti amek apidural ok...so ko leh simpan energy utk push baby kuar. Aku dah buat.

Later aku jenguk ko lg. Tcre. :)



Anonymous said...

Examining other cards in the unfold can tell you what that
life event might be. Remember that personal integrity is the basis of true intimacy and joy.
Quit complaining -- you picked the quantity one, not
me!

Stop by my web page - free psychic reading

jejak

free counters