kawan2 blogger ku (

Tuesday, February 23, 2016

Brownies Kedut



Brownis kedut/ Cheewy Gooey Yummy Brownies

____________________________________

Assalam...


Hari ni sy menternak lemak2 di badan. Sedang menghabiskan seloyang brownis... Hihihi..

Brownis ni buat semalam. Ye, pertama kali sy membronis.. Hihi
Selama ni dok order ja. Tp sesungguhnya, hat buat sendiri ni lg sedap. Nyesal dok order.. Haha.. Sbb apa sedap? Sbb bahan2nya kita guna yg berkualiti. Bukan cap xxx.

Saya buat pun sbb tetiba tergoda tgk adik manis Tun Telani buat. Adoiii.. Sy xde la suka sgt2..tp magnet nak membaking tu sgt kuat... So, utk pertama kali ni, sy buat plain aje la.. Xde penambahan kekacang atau coklat chip..

Gula pun kalau ikut resepi asal guna campuran gula perang + gula castor. Tp sy gunakan sepenuhnya gula perang dan saya kurangkan juga sukatan. Tu pun manis jugak... Haha...

Sy panjang2kan jugalah resepi kat sini sbg kenang2an...haha

_________________________________

Brownies kedut


Rujukan dr: blog Kak Ita masam manis
Olahan semula: cida de'nuanza

400gram coklat- saya guna beryls
150 gram pure butter- saya guna anchor

(satukan dan cairkan double boiled)

**************

100 gram gula perang
100 gram gula castor
4 biji telur
Esen vanila - sy guna serbuk vanila

-Satukan bahan -

(utk gula, sy hanya gunakan 150 g gula perang)

**************

100 gram Tepung gandum
30 gram serbuk koko
1 sudu teh Baking powder

-Satukan bahan pastu ayak-

*******************

Cara:

Bila coklat yg dicairkan suam, masukkan bahan telur. Sebatikan. Guna senduk kayu shj

Kemudian masukkan bahan tepung. Sebatikan

Lapik dulang 10 x 10 dgn kertas pembakar. Masukkan adunan

Bakar selama 30 mnt suhu 160
Kalau lom masak, tambah lg dlm 5-10 mnt. Jgn over baked.

Slps Masak, biarkan sejuk sblm potong

____________________________________

Catatan DDN:

- oven saya guna api bawah ja. Setiap oven x sama. Ikut cara spt anda buat kek.

























tempoh membakar antara 30-40 mnt..testing la tgk ye..
tp jgn overbaked


4 comments:

lia ummiirfan said...

best kan buat brownies.. mudah dan simple :))

norhidana miswan said...

tgk resepi mudah je tp kerajinan tuh yg tak penah ada huhuhu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...
This comment has been removed by a blog administrator.

jejak

free counters