kawan2 blogger ku (

Friday, August 3, 2012

kuey teow dan puding roti

assalam...

ari ni berbuka tanpa makanan nasi...
teringat2 nk mkn jenis2 mee/bihun
sms en garpil, dia kata kuey teow goreng atau mee bandung
dgr mee bandung mcm seriau skit..sbb ambik masa yg lama gak tu sbb nk kena wat pastenya dulu..
so, aku pilih k teow goreng
cepat di masak sedap dimakan..heheheh


kuey teow goreng

bahan:

sebungkus kuey teow
5 ulas bwg putih-tumbuk
1 sudu besar serbuk cili- bancuh dgn sedikit air jdkan paste
kicap pekat secukupnya
3-4 titis minyak bijan
udang/sotong/ayam/daging
1 pokok sawi
2 biji telur

cara:

panaskan minyak
tumis bwg putih sampai naik bau.
masukkan paste cili- biar jap sampai cili agak garing
masukkan minyak bijan
masukkan udang/sotong/ayam
biarkan separuh masak
masukkan telur
biarkan jap sampai telur mengeras
kemudian kacau sampai telur hancur

masukkan btg sawi
biarkan hingga masak
kemudian masukkan daun sawi dan k teow
tuang kicap pekat secukupnya
rasa dulu, kalo x cukup masin, tambah kicap lagi



sbb ada byk masa (sbb x masak lauk2), sempat la buat puding ari ni
tp yg simple gak la...
dan puding roti ni dh 3-4 kali dh aku wat...
mmg layan dek tekak...


puding roti mudah- sumber dari Hana MyResipi

bahan:

 4 keping roti- carik2an 
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula
2 biji telur
8 gm serbuk agar2 / @  1/2 peket agar2 tali
3 1/2 cawan air
2 susu besar mentega
2-3 titis pewarma- optional, x boh pun x pe..

cara:

masak agar2 dengan air sampai larut 

kemudian masukkan gula dan biarkan mendidih 
blender roti + telur + susu cair + susu pekat manis 
pastu masukkan dalam periuk agar2  
masukkan mentega
kacau sampai adunan jd pekat- 
masukkan dalam loyang atau apa2 bekas
(kalo nk wat marble, bahagikan 2@3 , sendukkan 1 senduk bg setiap warna 
tp kena cepat sbb puding ni cepat membeku)
sejukkan dalam peti ais sampai mengeras
siap utk dimakan!

cara memarble:
pastikan adunan pekat, agar bila marblekan, warna tu tak menyatu...
-ambik satu bhgn warna- satu senduk, letak di tgh2 loyang
-ambik warna kedua, letak ditgh2 warna pertama dgn hati2
-kemudian warna ke3 ditgh2 juga...
-ulang sampai abis...
-adunan akan bergerak sendiri ke tepi loyang



sedap sgt dimakan masa sejuk..yummyyyyyy!!!
rasa manis nya pun sesuai bg tekak aku sbb tak terlalu manis

13 comments:

Afiq Din said...

nmpk sedap ni

kurus said...

oh sedappp
puding roti tuu adik blend yee
akk lak suke carik2 aje .. dan terus bakar ;)

Cida de' Nuanza said...

kak ieda: ni bukan jenis bakar kak..tp kategori agar2...kalo yg bakar tu x berapa suka...sure x jln...

senyumSOYA said...

huhuhuh..suka!! sedap la plak pgy2 da nmpak mknn..hehheeh

Anonymous said...

camane nak buat dia berwarna warni dlm bentuk bulatan tu cida?

~keen~

Cida de' Nuanza said...

cik Keen: saya dh edit cara2 marble di resepi yer.. :-)

Anonymous said...

terima kasih cida.. :)

~keen~

Anonymous said...

Cida,kalo terlupa msuk telur cane eh?

Cida de' Nuanza said...

sy rasa x byk efek...sbb member sy alergik telur, penah gak dia buat tanpa telur....

Anonymous said...

Ooo..sy da siap buat tetiba bru tnampak telur 2 bijik x masuk lg.hihi..td anak sy mkn dia kata sedap..hopefully bole dimakanla..sy baru nk try2 wat puding..tp sy punya x jadik smooth cam cida ni..sbb telur ke ek?
~keen~

Cida de' Nuanza said...

x jd smooth cemana ekkk... atau kaco terlalu pekat sgt kot...
masa blend tu kisar sampai betul2 halus..roti tu semua hancur...

agar2 guna yg serbuk atau tali..kalo guna yg tali, kena pastikan agar2 tu semua lebur dan cair..baru masukkan gula..
kalo masuk gula awal2..agar2 merajuk ..

Anonymous said...

Sy guna agar2 tali..mgkin sy masukkan gula awal sgt kot..thanx ya cida.. :-)

~keen~

elly said...

salam..kak guna roti apa??

jejak

free counters