kawan2 blogger ku (

Sunday, November 18, 2012

kek carrot walnut cheese

assalam....

ari minggu yg kelam..dingin..
iya2 td kutip cadar..selimut pi basuh..
tup2 hujan
abis la jd hiasan cadar dlm umah ni..

ari ni lepak sungguh2...x buat apa2
baju pun mesin yg basuhkan
cuma vakum lantai n mop skit2

pastu terbongkang layan kek carrot
en suami keje ari ni..
so, mmg tutup dapur
(eh...kalo dia ada pun tutup dapur gak..hahaha)


dlm minggu ni, mmg terasa sgt nk mkn kek carrot ni
tp dok sabar je, sbb malas nk wat hari biasa
cuma pikir, kalo wat ari minggu, sape lak nk mkn kan..
kalo ari keje, leh la bw ke opis

tp mmg aku sungguh malas...
so, semalam dlm ada mood xdak mood, buat le jugak sebiji...
sambil2 dok chit chat ngan kak nani, dia pelawa lak ke rumah..
so, mmg gagahkan gak la siapkan sampai abis..
boleh le bw g umah kak nani skit...

nk deco pun xde mood...
aku ni bila xde mood, mmg hasil keje pun jd cincai boncai
so, ambil pendekatan selamat
swirl kan je...
senang skit....


sebenarnya dh selalu sgt buat kek carrot ni
cuma, biasanya buat utk tempahan
so, x dpt nk layan puas2..
tu pun sbb buat in cup..
ada le gak lebih sebiji 2 utk diri sendiri...haha

utk resepi:

kek carrot Cheese Walnut
sumber asal: Buku Panduan Menghias Kek- Zati d hati

4 biji telur kuning
4 biji telur putih
350 ml minyak jagung
150 gm gula castor (sy guna 100 gm ja)
80 gm gula perang

150 gm lobak merah parut (1 btg carrot)
250 gm tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabonat
walnut secukupnya- bgakar dan cincang

cara:

pukul kuning telur sekejap
masukkan minyak dan gula
pukul lg sampai sebati
masukkan carrot dan walnut

pukul telur putih sampai kental
masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan
masukkan ke dalam cup kertas / loyang
bakar selama 20 mnt utk cup / 1 jam utk loyang suhu 180 darjah api bawah dan tambahan 10 mnt api atas (ikut oven masing2)

utk frosting cream cheese

250 g cream cheese
125 g butter
50 g gula icing (sesuaikan ikut tahap kemanisan masing2)

cara:

masukkan semua bahan dlm bowl
pukul hingga gebu
hias ikut citarasa masing2




kalo nk tgk versi in cup, leh klik sini
aku dh try 3 resepi utk kek carrot ni, dan resepi ni adalah yg terbaik
mmg aku guna resepi ni utk jualan 
kalo x nak kek jd gelap, gantikan gula perang ngan gula castor
maksudnya gandakan sukatan gula castor

tp penggunaan gula perang menjadikan kek lagi sedap!
cubalah!




11 comments:

JaSSNaNi said...

sedap hingga menjilat jari... thanks sbb bawa bagi akak buyong mu makan ye.. :) festime makan kek karot.. :) sedappppp!!!!

Cida de' Nuanza said...

kak nani: sib baik jilat jari ja..kalo terkunyah ngan jari parah gak tu...hahaha

ZalinZalina said...

cincai boncai pun nampak cantik :)

ieda said...

aloor jelesss akk ..
huhu sedap nyeee
dah lama ngidam nak makan carrot cake nie huhh .. sedihhh nyeee
nak tempah ngan sapelahh hhuhu

Nina Mirza said...

cantik!
terliur nengoknyerr
dah lama tak buat carrot cake
huhuuu . . .

FatihaNur said...

tengok kacang walnut dia yg bersepah dlm kek tu mmg terliur....pergghhh kena ngan kopi sedap ni

saifudin abu izzudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

saifudin abu izzudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Norzie hany said...

Assalam Cida.
Terliur akak tgk kek Cida ni.

Anonymous said...

Sy share ye

Anonymous said...

Sy share ye

jejak

free counters