kawan2 blogger ku (

Monday, January 7, 2013

choc cheese indulgence (konon)

assalam...

ari ni terasa nk mkn kek coklat
tp, sbb dh kerap sgt ngan kek ceklat, kali ni kasi tukar skit

teringin nk buat indulgence ala2 SR
tp memandangkan caranya agak rumit (malas pun ye gak), bahan2 pun agak byk
sebenarnya jika diikiut step by step, mesti jd punya
tp mood x berapa mari le...

lalu, aku buat je suka hati ikut rasa sendiri je la...
kalo korang nak resepi indulgence yg asal, google je, mmg byk resepi dlm blog2...


ni le rupa indulgence tipu2 aku..hehe
asal ada nampak lapis2...kira ok le kan..
sendiri nk mkn pun

utk lapisan putih yg bwh tu, aku guna cheese...
so, kiranya ni choc cheese indulgence le kan

sebenarnya, simple je 
harus ada sebiji kek..
x kira la kek sponge coklat, atau kek coklat moist
ikut suka hati...
aku guna kek coklat moist...
utk resepi, klik je kat sini...ok...

so, utk kek tu, aku bakar guna loyang 8''
pastu potong jadikan 3 lapisan...

ni aku sertakan cara yg aku gunakan...
mmg cincai boncai saja...
kalo ada yg nk ikut, jgn risau, ia x de la mengecewakan
tp kalo ada yg ragu2, mmg anda patut rasa begitu..haha

utk ganache:

bahan2:

500g coklat compound hitam
300 g whiping dairy cream
1/4 ketul butter

cara:

campurkan semua bahan
guna cara double boil- kacau sampai coklat larut
ketepikan.


utk cream putih:

bahan2:

125 g cream cheese
2 sudu besar butter
2-3 sudu besar gula icing
150 g whiping cream (non dairy)
1 sudu teh gelatin + 3 sudu besar air

cara:

campurkan gelatin dan air. rendam jap hingga kembang. kemudian cairkan cara double boil hingga larut.

pukul whiping cream sampai kental (jadi krim)
ketepikan
pukul cream cheese + butter sampai kembang
masukkan gula icing
kemudian masukkan gelatin
campurkan dgn whiping cream yg dipukul td
pukul sebati


utk cream coklat:

bahan2:

250g whiping cream (non dairy)
ganache (ambil 1/3 dr ganache di atas)
2 sudu teh gelatin + 4 sudu besar air

cara:

campurkan gelatin dan air. rendam jap hingga kembang. kemudian cairkan cara double boil hingga larut.

pukul whiping cream hingga kental (jadi krim )
masukkan ganache dan gelatin
pukul sebati

cara susun kek

ambil 1 lapisan kek
letak atas papan kek 
paipkan cream putih (masukkan dlm piping beg, lg senang) hingga keseluruh permukaan kek
kemudian letakkan lapisan kek ke2
paipkan cream coklat
letak lapisan kek yg ke3

guna baki krim coklat, slaut keseluruhan kek hingga rata

masukkan ke dalam peti sejuk selama sejam
keluarkan kek, tuangkan baki ganache pada kek
kalo x mo bg rata seluruh kek pun takpe, biar ala2 meleleh je...


lapisan pertama lupa nk snap gambor
gambar adalah lapisan ke2
paipkan je lebih kurang


ni dh siap 3 lapis


eh, ni pehal plak...!
hahahah

ni cara mudah utk salut seluruh kek
paipkan je..lepas tu baru ratakan 


ok, keje mudah je ni
ratakan je lebih kurang
x yah cun2 sgt pun


ok..dah siap!
eh, lom siap seluruhnya
siap ratakan je...
nampak? x de la nk rata cun2 pun
sbb nti nk tuang ganache (guna yg baki 2/3 ganache td ye...)

so, utk mudahkan coklat turun dgn cantik, tinggikan skit kt tgh2 kek tu ye
x yah le jadi gunung
just tempekkan bg tinggi skit je

pastu tuang ganache perlahan2..jgn sapu, biar dia turun sendiri

dan, aku lupa nk snap masa tuang ganache...
tetiba je dh siap gini....

bab hiasa2, ikut je kretiviti memasing
utk keliling kek, aku gunakan coklat compound, cairkan pastu ratakan atas kertas baking
jgn tebal sgt dan jgn nipis sgt
masuk dlm peti sejuk, biar beku
pastu potong je la cemana pun....


ni dh siap potong



bila dh siap ganache kan, jgn lama2 sgt kt luar
kang runtuh kek tu sbb creamnya lembut kat dlm tu
masukkan blk dlm peti sejuk dan biar le dlm 3-4 jam sblm potong

sblm potong, celupkan pisau dlm air panas beberapa saat
kemudian lap ngan tisu bersih, baru potong
ni cara tuk dpt hasil yg x berapa sememeh
utk potongan seterusnya, celup lg sekali dlm air panas
ulang le beberapa kali sampai habis...

kek atas, nampak aku letak dlm kotak kan
sbb senang nk letak dlm peti
mcm2 dlm peti tu kan..kang ada lak yg terjun masuk kek..muahahahah..
dan cara ni gak leh elak kek tu menyerap bau2 yg kureng enak dlm peti tu


agak2 ada rupa indulgence ke?
ngeeeeeee

10 comments:

ishy77 said...

xnmpak lain..nampak sedapp je :)

syapex said...

aduhhh....

sdpnya...

Faiz said...

nampak sedapp

ogyep yummy mellow said...

salam kunjung kembali.. perfect tu choc indulgence u... so indulging...

Asyifa Mustaffa said...

X kisahlah cmne pun ye x.....indulgencs tipu ke....ori ke....apa pun mmg nmpk classsss gak tu.....

Nmpk sodap eh.....!!!

abah khalisha said...

Cantik dan sedap..tp AK tk makan coklat

Nina Mirza said...

Menarik tertarik >>>>
Nina masuk list ehh.... nanti free time nak cuba ;)
TQ

ieda said...

eiii x suke tau adik nie
merendah diri dgn kebolehan !
macam nie ok ape .. geram akak tgk ! ... dah lah sukeeeeeeeeeeee ;))

eray said...

dah macam sr dah...terer nie

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/masalah-penyusuan-susu-ibu-bayi-tak.html

Zurina Hj.Zainal said...

mmg nampak sedap....

jejak

free counters