kita layan bubur lak ye petang ni...
uhuuuuu...bgn tdo ari ni, rasa lapar betul...
pastu tingat bubur pulut ni, asalnya cadang nk wat semalam, tp x terbuat
sudahnya dpt gak wat ari ni....walaupun ada insiden yg x diingini (biarlah aku simpan je sbg kenangan..huhuhu)
bubur pulut hitam ni ada 2 cara masaknya
ada yg masak pulut sampai kembang, letak gula melaka
nk mkn baru siram ngan santan pekat
tp aku wat cara yg 1 lagi...bubur masak bersama santan
senang kan, nk mkn cedok je masuk mangkuk terus ngap..uhuhuhuuu..
bubur pulut hitam
3/4 cawan pulut hitam- 2 org je nk mkn
1 cawan santan- aku guna santan kotak + 1/4 cwn air
4 sudu besar gula- lebihkan kalau suka manis
secubit garam
2 helai daun pandan
cara:
masak pulut hingga kembang (pulut tu pecah)
masukkan gula dan garam, biarkan jap
pastu masukkan santan + air (x yah letak air kalau air rebusan pulut tu byk lg)
masukkan daun pandan dan biarkan mendidih- kacau selalu utk elak santan naik kepala
4 comments:
Wah2 mcm sangat senang je...ngidam la plak :)
mmg semua jenis bubur senang dibuat sedap dimakan...ehehehehhe
wow..bestnyer.
feveret skype nie...tlg wt leh..lame xmkn bubur pulut itam nie..sob3..
sangt suke bubur ni..bulb pose mmg layaaaan
Post a Comment