yuhuuuuu...!!!!
err....assalamualaikum...ehehehhe
jom...mlm ni layan nasi ayam....
ni menu aku bila ada ayam tp x tau nk masak ape
abis cito..wat nasi ayam..dh tentu la itu2 je lauknya kan..
jom je la layan...tp layan gambor je la...
nasi dan ayamnya dh dilesapkan...
aku wat nasi ayam ni cukup senang..
sbb maleh nk nunggu2 air rebusan ayam
campak je kiub ayam..sonang cito....
resepi nasi ayam
1/2 ekor ayam- rebus dan simpan air rebusan utk sup
3 sudu besar sos tiram
bahan kisar:
2 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
halia- agak2 lebar n panjang 2 jari
(blend semua bahan ni dan akan diguna utk masak nasi, sup dan perapan ayam)
bahan sup:
kulit kayu manis, bunga lawang,
daun sup
1 sudu rempah sup, campur air skit
sedikit daun sup hiris
bahan nasi:
2 pot beras
2 sudu marjerin
daun pandan
1 ketul kiub ayam megi
air secukupnya
bahan sos:
3 biji cili merah
2 ulas bwg putih
halia- lebih kurang besar ibu jari
1/2 biji tomato
1 sudu kecil gula- tambah la kalau nk manis lg
1 biji limau kasturi- ambik jusnya
secubit garam
bahan kicap:
2 sudu kicap
3 sudu air rebusan ayam
2-3 titik minyak bijan
cara masak nasi:
basuh beras sampai bersih dan sukat air cam biasa
masukkan mentega, kiub ayam dan daun pandan
masukkan juga 2 sudu besar bahan yg dikisar td
petik suiz on...masak le cam biasa
sonang kan...ehehhehe
masa nasi tu tgh mendidih, kacau2 la skit utk sebatikan
cara wat sup :
ambik air rebusan ayam tadi dlm 1 saiz hidangan (1 mangkuk)
campurkan serbuk rempah sup
masukkan separuh bwg kisar td
campak kulit kayu manis ngan bunga lawang
masukkan garam dan didihkan
hiris daun sup, tabur masa hidang
cara wat sos:
campurkan semua bahan
masuk 1/4 cawan air
kisar sampai halus
pastu masak dlm periuk hingga mendidih dan sos agak pekat
masuk 1/2 sudu teh garam
siap
cara wat sos kicap:
satukan semua bahan
cara wat ayam:
masukkan baki bwg kisar bersama ayam yg dh rebus td
masukkan sos tiram
perap jap
goreng hingga kekuningan
**hidangkan bersama hirisan timun, tomato dan daun salad..kalau ada sirap bandung pun sodap gak...!
No comments:
Post a Comment