salam...
2-3 hari x update blog ni..mcm x best je rasa...ehehehehhe
mlm ni pun mcm letih lg sbb br je blk..tp tekak ni rasa nk mkn samting
ape kah itu...huuuu
sagu gula melaka...ni gara2 mkn kt JM Bariani tempoh hari... bila blk teringat2 jer...
aku pun menggodek la dapurku dengan pengetahuan yg minimum..
main agak2 je la...
hasilnya...sejuk di tekak..ehhehehehe...
bahan dan cara buat pun amat la senang
aku just guna santan kotak je..sbb tu je yg ada
tp kan..aku rasa better guna santan kotak sbb agak pekat n creamy...
nyum..nyum..jemput semua...
sagu gula melaka
1 cawan sagu (biji)
2 cawan air
2 keping gula melaka / 1 cawan gula merah- (better gula melaka)
1 cawan santan pekat / 1 kotak santan
2-3 helai daun pandan
1 sudu teh esen kelapa
cara:
masak air hingga mendidih dan masukkan sagu- terus kacau untuk elak sagu melekat di periuk
biar sampai sagu kembang dan jernih
pastu tapiskan utk buang lendir2
masukkan 2-3 titis pewarna & esen kelapa- kacau sebati
masukkan ke dalam acuan / loyang
sejukkan dlm peti ais
utk gula melaka:
hancurkan gula dan masak dengan air secukupnya- masuk daun pandan dan biar hingga agak pekat
tapis dan sejukkan dalam peti ais
utk santan:
masak santan atas api yg kecil + secubit garam
biarkan mendidih sekejap (sentiasa kacau), dan terus tutup api
sejukkan dlm peti ais
hidangakn sagu bersama air gula melaka + santan secukupnya..
jom..manis2kan tekak...
1 comment:
salam nuanza...
wow... sedapnye sago ni...
akak pun suka sago berkuah cam gini..
dulu dok umah lama.. jiran depan umah.. selalu
wat bagi sepinggan... desert feveret dia..
nak try wat gak lah.. very de nyummi lah.. i
like.. :D
Post a Comment