As'salam
huh...tetiba rasa mcm x reti dh mcm mana nk wat n3...huhuhu..
sbb mcm dh berkurun rasanya x jengah umah aku nih
baru je blk dr kemaman..seminggu berkursus kat sana..
blk pajya sehari, pastu blk kedah lak..
jd, skang ni bersiaran dr alor staq la noo...
kek ni wat sehari sblm blk kg...saja nk bw blk kt adik2...
di suggestkan utk sesapa yg baru nk berjinak2 ngan kek..
amat senang n bahan2 pun rasanya dah ada kat dapur memasing..
cup kek- orange poppy seed
3 biji telur diasingkan putih & kuning
1/2 cwn gula pasir- kisar halus
1 1/4 cwn) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1/2 cwn minyak jagung (minyak masak pun oklah)
2 sudu besar oren sunkist- yg dlm botol tu haa
1 sudu teh esen oren- leh abaikan kalo x dak
setitik/2- pewarna oren kalau ada
1/2 sudu kecil biji poppy- x de masalah kalau x mo boh pun
Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga betul2 kaku (diterbalikkan pun x jatuh) baru masukkan kuning telur kesemuanya. Pukul.
Masukkan tepong , gaul. Masukkan, minyak jagung, essen & pewarna oren. Gaul hingga sebati.- part ni gaul guna senduk ja
Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 180 deg. C selama 20 mnt ataupun masak kalau guna paper cup.
Kalau loyang- dlm 35-40 mnt-ataupun hingga masak- pepandailah uji sendiri.
Biasanya akan nampak permukaan kek menjadi coklat keemasan menandakan kek dah masak, atau uji ngan lidi
-guna api atas dan bawah-
nota:
-utk resepi ni, seeloknya guna mixer- sbb kena pukul telur putih sampai kaku
selamat tengok--n kalau rajin leh la cuba!
No comments:
Post a Comment