kawan2 blogger ku (

Sunday, July 22, 2012

assalam..

salam ramadhan

sempurna ramadhan 1..
ari ni berpuasa kat umah...x terasa sgt pun sedang berpuasa...
mgkin sbb cuaca yg x terik sgt kot...

dan ari ni berbuka dgn penuh kesederhanaan
masak mcm biasa di rumah..tanpa gi bazar
kalo gi bazar, pepaham je la...
semua nak..last2 membazir...

sejak thn lepas mmg aku x jejak langsung bazar
lebih baik masak sendiri wpun sesimple mana...


sgt simple..
cukup untuk kami ber2


kalo belah kedah, time2 puasa mmg suka sgt mkn kerabu
so, kt kg dulu, bila menjelang ramadhan, mesti memasing akan buat kerisik
kalo kerabu belah2 kl ni, jarang jumpa yg letak kerisik
bianya letak kelapa goreng
atau mgkin tu juga kerisik versi org sini kot..ntah le...

kerisik yg di buat sendiri lagi wangi dan sedap
banding dgn yg beli, alahai...
bau nya pun dh x best
tp nk buat tu yg liat skit
nk kena goreng kelapa sampai garing keemasan
api pun kena slow x nak kelapa tu hangit
pastu tunggu sejuk, tumbuk / blend kering sampai jadi kerisik le..hehehe
tp sebab td malas nk buat kerisik, aku beli je
so, kena terima lah kalo rasa nya agak kurenggg
kerisik tu agak kurengg freshh

bahan2:

1/2 kg perut- rebus hingga lembut
segenggam tauge- celur
sepeket kecil kerisik- (2 sudu besar)
5 biji cili kering(rebus) + sedikit belacan - tumbuk
1 biji bwg besar- hiris halus
1 biji cili merah/ cili api- hiris
1 biji tomato hijau- hiris
sedikit air asam jawa
garam secukupnya

cara:

hiris perut nipis2
gaul semua bahan hingga sebati


rumah aku ni, setiap minggu pasti ada udang
kekadang sampai x tau nk masak apa dah
tanya en garpil, dia jawab sambal
adoiii..aku lak yg lemau asyik sambal udang je
so, kasi ejas skit bg rasa lain..

bahan:

10 ekor udang saiz sedang
2 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 biji tomato- cincang
1 biji bawang besar- cincang
2 ulas bwg putih cincang
cili merah / cili api- hiris

cara:

panaskan minyak
tumis bwg besar dan bwg putih
masukkan cili kisar, sos cili , sos tiram dan sos tomato
sebatikan
masukkan tomato cincang
tambahkan gula dan garam secukupnya
akhir sekali masukkan cili hiris


yg ni feveret en garpil
xmo letak susu, koko atau apa2
soh letak sirap je
(sonang keje den..!)

x yah resepi le kan..
semua tau buat kot
sukatan air biasanya dh ada pada peket agar2
just tambah sirap dan gula
utk wangi, masak dgn daun pandan
dan utk yg baru nk belajar masak agar2, didihkan agar2 sampai semua cair
baru masuk gula dan bahan lain..
kemudia tapis sblm masuk dlm acuan..

ok...selamat berpuasa semua


**info makanan: agar-agar adalah makanan yg berfungsi utk menyejukkan badan...
lebih enak bila dicampur perisa yg digemari...
so, utk bulan puasa, elok le mkn agar2..dpt sejukkan badan..
tp jgn mkn selalu, xelok jugak kalo sejuk sgt pun...


No comments:

jejak

free counters