ari ni layan menu feveret all de time lagi..dan lagi...
tp petai sgt le mahal kan ...
3 papan dh rm4..
bila le nk murah...nk beli byk2..huhuhu
kisah org melayu, bila ada udang dan petai, akan jadi le sambal..ye kan...
cuma kekadang ada gak aku buat udang masak lemak cili api tempoyak campor petai
tp hattanya...sambal ni lagi berpeluh le kalo layan...
dapat udang saiz besar2 le jugak
so..layannnn
sambal udang petai
600 gm udang
3 papan petai- ambil bijinya
3 ulas bwg merah- dimayang nipis
gula / garam/ air asam jawa
bahan kisar:
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
segenggam cili kering- rebus dan toskan dulu
sedikit belacan
cara:
panaskan 1 senduk minyak
goreng bwg merah yg dihiris sampai garing (jadi bwg goreng)
masukkan bahan kisar
kecilkan api, biar hingga cili masak atau sambal nampak pecah minyak
masukkan gula, garam dan air asam jawa
masukkan petai, biar sekejap pastu masukkan udang
biar hingga udang masak
600 gm udang
3 papan petai- ambil bijinya
3 ulas bwg merah- dimayang nipis
gula / garam/ air asam jawa
bahan kisar:
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
segenggam cili kering- rebus dan toskan dulu
sedikit belacan
cara:
panaskan 1 senduk minyak
goreng bwg merah yg dihiris sampai garing (jadi bwg goreng)
masukkan bahan kisar
kecilkan api, biar hingga cili masak atau sambal nampak pecah minyak
masukkan gula, garam dan air asam jawa
masukkan petai, biar sekejap pastu masukkan udang
biar hingga udang masak
info makanan: petai selain sedap dibuat ulam dan 'melaparkan' perut dgn tiba2, ia sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Antaranya ialah dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.
2 comments:
Kalo saya masak letak bawang merah, mesti sambal saya jadi pahit. Tatau sebab salah beli jenis bawang merah kat sini.Nak try resepi ni, tapi macam fobia dengan bawang merah :p
Sas
Oz
kalo x nak bwg merah, ganti je ngan bwg besar...sy kalo wat sambal, suka goreng bwg bg garing skit sblm masuk bahan kisar.. :-)
Post a Comment