jam menunjukkan pukul 11.15 mlm...
patutnya dh masuk tdo kot...
tp selagi x masuk n3 yg satu ni, mata otomatik tercelik2..hahahhaha
gaya mcm addict plak kan...
sebenarnya malas plak nk update skang...
tp berduyun pic menanti turn memasing...sian plak kan...
hahahahha... nampak kek ke, nampak keret???
kek ni antara kek yg paling kerap aku buat
sbb paling byk dpt tempahan
utk tekak aku sendiri pun, mmg sgt syiokkkk layan
sbb aku suka topping cream chesee ituuuu
penggunaan minyak jagung dlm kek membuatkan kek ni moist je
tp x berat sbb kaedah asingkan putih dan kuning telur...
moh le semak resepi yg dh berulang kali aku masukkan ni
kek carrot cheese
4 biji telur kuning
4 biji telur putih
350 ml minyak jagung
100 gm gula castor
80 gm gula perang
150 gm lobak merah parut- 1 btg carrot
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
walnut secukupnya- bakar dan cincang (sy lebih suka badam)
cara:
pukul kuning telur sebentar kemudian masukkan minyak dan gula
pukul lagi sampai sebati
satukan tepung, naking powder dan soda bikarbonat
masukkan ke dalam adunan
kaup balik guna senduk sampai sebati
masukkan carrot dan walnut
dalam bekas lain, pukul telur putih sampai kental
masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan
masukkan ke dalam cup kertas
bakar selama 20 mnt dgn suhu 160 api atas dan bawah (suhu ikut oven masing2)
utk frosting cream cheese:
250 gm cream cheese-
125 g butter
50 g gula icing
cara:
satukan semua bahan dan pukul hingga gebu
adunan cheese tu leh le di paipkan sesuka ati kat atas nya
utk keret comel tu, aku just gunakan fondant kaler oren..gentel le asal jadi....
5 comments:
salam..
hai..nampak sedap carrot cupcake tu..comel ja..
bila la akk nk sampai seru buat kek carrot ni...
Nk tempah kek leh..??
sedapnyeeee
huwaaaaaaaaaaaaaaaaa
leh lah tempah dikk huhuhu
Terima kasih di atas perkongsian resepi.. SY dah try resepi ni.. Sgt3 sedap!! Cake x berat n moist (just nice since simpan dlm freezer).. Happy sgt ble buat menjadi hehe.. X rugi try.. Senang n cost x mahal.. Terima kasih sekali lagi =)
Post a Comment