ari ni seharian aku diserang migrain
nampaknya ubat yg biasa dh x leh menampung rasa sakit
kena cari cara alternatif nampaknya
tak kan nk bgantung pada 'dadah' je kan
td masa sembang2 kat fb, Kak Nor ada suggest Red Guara Cafe..
in sya Allah, akan cuba nti..mana tahu, sesuai ngan aku kan...
so, ari ni masak yg tak memerlukan aku berlama2 kat dapur
dlm stgh jam dh siap
bg aku mmg simple sbb x de kuah2...
tp mgkin ada yg suka masakan kering2 mcm ni
daging goreng halia, kobis kicap n ikan goreng
sebenarnya, ternampak status Kak Amal pasal kobis kicap ni
trus tertiru..hihihi
mmg sempoi n leh diterima tekak...
en garpil pun layan je...
daging goreng halia tu aku suka
sesekali bila mkn tergigit halia yg dihiris halus
rasa panas je...
nak best lagi, gigit plak cili api...fuhhhhh
Daging Goreng Halia
bahan:
300 gm daging btg pinang
2 sudu besar sos tiram
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar kicap cair masin
sedikit serbuk lada sulah
*perap semua bahan di atas selama 1/2 jam
bahan hiris:
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 1/2 inc halia
sedikit daun bawang
cili merah- buang biji sblm hiris
cara:
panaskan minyak
tumis halia, bwg besar dan bwg putih sampai naik bau
masukkan daging yg diperap
masukkan sedikit je air (sekadar basah2kan je)
bila daging dh masak, masukkan cili dan daun bwg yg dihiris
*x perlu garam sbb bahan perapan dah masin
(kalo guna daging btg pinang, tempoh memasak sekejap je...
kalo guna bhgn lain, rebus dulu daging hingga empuk)
3 comments:
Daging halia...my fav...nyum2x
Saya pun suka daging masak halia...sedap.
sedapnya dik daging masak halia ni.. bak mai sket..
Post a Comment