kawan2 blogger ku (

Monday, July 15, 2013

Pajeri Terung

assalam...

update n3 pas sahur, sementara tunggu cerah nk g keje..
tp mata ni..alahai...bagai ada magnet ja..
kalo la leh ZZZzzzzz


ni antara menu berbuka semalam
buah melaka dh ada dlm n3 yg lepas

semalam masak lebih skit
yela..selalunya berbuka 2 org je..kekadang sorang
semalam ada tetamu,..tp sorang je..
hihihi...sepupu berbuka di rumah
sambil bw karipap yg mak dia buat..sedapppp

yg lelain aku masak sendiri je...

pajeri terung permintaan en garpil
siakap sambal
pekasam n ayam goreng kunyit
agar2 sirap tu 3 hari lepas punya..hihi



menu 1st time buat
aku kureng skit pajeri ni
sbb rasa manis2...
tp bila buat sendiri, aku kurangkan skit manisnya

bahan-bahan

2 biji terung panjang- dibelah 2 memanjang
1 peket kecil rempah kari daging
1/2 peket rempah kari ikan
1 cawan santan cair
2 sudu besar kerisik
air asam jawa
cili merah

bahan tumbuk:

1 sudu kecil udang kering
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
sedikit halia

(satukan bahan2 tumbuk dgn rempah kari dan sedikit air jadikan pes)

bahan tumis

1 biji bwg besar- dimayang
2 ulas bwg putih- dimayang
kulit kayu manis
bunga cengkih

cara:

panaskan 1 senduk minyak
masukkan bahan tumis hingga garing kemudian diikuti pes rempah
kecilkan api, biar hingga rempah garing dan pecah minyak
masukkan kerisik, santan, terung dan cili merah
biar hingga mendidih dan terung lembut
masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula


ada lebihan berbuka semalam, so, panaskan utk sahur td
just tambah telo dadar dan pekasam


ni menu pelengkap semalam
just gaul garam kunyit n goreng

selalunya kalo beli ayam sekor, part dada mmg kena goreng mcm ni je
kalo tak, mmg x jalan

14 comments:

Chot said...

Part dada kalau letak seketol mmg xjalan.haha

ibundo said...

salam. My feveret la pajeri terung ni. Like it...

aizamia3 said...

en. suami memang suka pajeri tapi pajeri nenas.. ;)

memang kena potong kecik2, kalau tak.. takde sape nak makan..

Mamasya said...

Aslmkum

pajeri...favorit tp dah lama tak masak.ingat puasa ni nak masak juga.
ayam part dada pun tak laku kat rumah. kalau dada simpan isi...buat mushroom soup atau soto...

lovely said...

sedapnyer.. pajeri terung.

Fazleyatul Aini said...

waaa menu semua sedap2

Anonymous said...

Sedapnya, my peberet pajeri ni

Cida de' Nuanza said...

ishy: sbb tu sellau part dada wat mcm ni je

ibundo: ni feveret suami, sy x berapa suka

aizamia: pajeri nenas pun hubby suka...cuma semalam dia pilih terung..

mamasya: wsalam.. kite mmg asingkan part dada selalunya...wat goreng mee atau bihun, atau wat ayam kunyit gini

Cida de' Nuanza said...

lovely: heheheh...sedap ekkk...tp sy x suka sgt

fazleyatul: alhamdulillah...rezeki ramadhan

tina: ramai yg sukakan pajeri rupanya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. byknya juadah berbuka dia...
pajeri tu feberet akak.. nampak sedap sgt tu cida walaupun 1st time buat.. akak kalau buat.. kdg jadi kdg tak jadi.. hehe..

Gee® said...

Wow! mengguda....

ALoNa CintamaniszLite said...

akak suka pajeri nenas...terung2 ni kureng sket, hehe..

Tp pajeri ni selalunya tahan lama jgk. Masak hari ni...panaskan..berbuka hari esok pun sedap lagi..hehe

JaSSNaNi said...

letih merayap tau... ni dah sampai ke rumah yang ke berapa ratus dah.. hahahahaha.. bak mai semangkok pajeri terung tu.. balik ni akak nak goreng ikan masin terubok.. makan ngan pajeri.. sedapnya.... lahaiii.. :P

Bunda_nora said...

antara pajeri terung dan nenas bunda pilih pajeri terung...

salam ramadhan dari bunda

jejak

free counters