kari ikan nyok2 ni masak hari minggu yang lepas...
sangat puas bila dapat masak sendiri
hakak tak suka kari yang dicampur santan...
bila xletak santa, rasa karinya lebih terserlah
nasib baik juga, en garpil punya selera pun sama. kalau tak, terpaksa pulak buat 2 versi..hahaha
resepinya pun biasa2 sahaja
hakak cuma gunakan serbuk kari babas
kalau ada cap O pun sedap juga
-cida de'nuanza-
1 ekor ikan nyok2 saiz kecil kerat 4 bahagian
3 sudu besar serbuk kari ikan (sepeket kecil rempah kari babas)
1 biji tomato- belah 4
1 biji cili merah
beberapa biji cili api- belah tanpa putus
kacang bendi / terung
bahan tumbuk:
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
bahan tumis:
1 biji bwg besar- mayang
3 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
cara:
campurkan serbuk kari + bahan tumbuk + sedikit air- jadikan pes
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes rempah + sedikit air...
kecilkan api
masukkan cili merah + cili api + 2 potong tomato yg dibelah
tutup tudung periuk
biarkan 5-7 mnt - sehingga pecah minyak dan rempah garing
buka tudung, kacau jap, jgn bg kerak
pastu masukkan air- agak2 ikut kepekatan kuah yg dikehendaki
masukkan garam + air asam jawa
masukkan ikan. bila ikan dh hampir masak, masukkan tomato dan bendi
biarkan jap..tutup api.
1 ekor ikan nyok2 saiz kecil kerat 4 bahagian
3 sudu besar serbuk kari ikan (sepeket kecil rempah kari babas)
1 biji tomato- belah 4
1 biji cili merah
beberapa biji cili api- belah tanpa putus
kacang bendi / terung
bahan tumbuk:
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
bahan tumis:
1 biji bwg besar- mayang
3 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
cara:
campurkan serbuk kari + bahan tumbuk + sedikit air- jadikan pes
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes rempah + sedikit air...
kecilkan api
masukkan cili merah + cili api + 2 potong tomato yg dibelah
tutup tudung periuk
biarkan 5-7 mnt - sehingga pecah minyak dan rempah garing
buka tudung, kacau jap, jgn bg kerak
pastu masukkan air- agak2 ikut kepekatan kuah yg dikehendaki
masukkan garam + air asam jawa
masukkan ikan. bila ikan dh hampir masak, masukkan tomato dan bendi
biarkan jap..tutup api.
No comments:
Post a Comment