skang ni x larat nk dok ngadap blog
sakit pinggang...huuuu
tp aku x berapa reti nk update guna hp...rasa mcm x puas je...
padahal nk ikutkan lg sennag melalui hp
sbb gambaq pun dok dlm hp...
mood masak makin menurun...sbb nafsu mkn pun turun
tp masak tetap masak
yg simple2
x de dh beria2 mcm dulu...
dulu pas masak siap hias bagai...nk ambik pic
pastu kuar kamera dabak besar...tertonggeng2 cari arah yg cun
skang??? kuar kamera hp je...
tetiba saja teringin nk mkn kuih cara manis ni
ada gak beli kat kafe...tp rasa dia...erm..kosong...kosong....
mmg la ada rasa manis gula, tp mgkin tepungnya hanya dibancuh air dan letak pewarna hijau
*abaikan acuan yg x berkilat tu ye...
so, gagahkan diri yg x segagah mana
lgpun senang je...buat sendiri..mkn sendiri sampai muak
acuan cermai ni, agak besar2 jugak la dpt kuihnya
x kisah la acuan mana pun kan
janji nampak kuih caranya
bahan2
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan cair (santan kotak + air pun boleh..jdkan 3 cawan)
(santan cair ni blend dgn 4 helai daun pandan pastu tapis)
pewarna hijau jika perlu
1 biji telur
secubit garam
cara:
lepas santan di blend dgn daun pandan, bersihkan pengisar
masukkan kembali santan tu dlm pengisar bsama semua bahan lain
panaskan acuan cara
leserkan sedikit minyak dlm setiap lubang acuan (leh guna tisu)
masukkan adunan dlm setiap lubang
masukkan juga 1/4 sudu teh gula halus di tgh2 kuih
kemudian tutup acuan dgn tudung periuk
biarkan hingga warna kuih berubah
cungkil keluar guna lidi atau pisau nipis
2 comments:
Assalamualaikum.. fav sheila ni.. nak cari bekas tempat masak dia. heheee
saya pun suka kuih ni..tapi kadang buat jadi..kadang melekat semacam je..nape yek?
Post a Comment