assalam...
jom bergoyang ala2 M. Daud Kilau..
huhuhu..alamak..jgn sampai putus urat ye....
akhirnya, settle sudah 2 biji keledek yg aku beli kekonon nk buat menu lain, terjadinya menu lain
kisahnya beli keledek ni nk buat talam keledek....
simpan punya simpan, dh seminggu lebih dh, akhirnya jadi cek mek molek je la...
seriusly mmg x penah buat
mkn tu mmg la selalu...
tp sgt senang...
cumanya, aku sedikit konpius la...
bagaimana rupa sebenar kuih yg berasal dr pantai timur ni
bila gugel, ada yg buat lonjong, ada yg montok2...ada yg kurus2...ada yg bujurnya mcm bulat je...
apepun, tgn sendiri, hati sendiri, buat la cemana pun kan
asalkan nampak lain skit dr cucur badak dan keria udahla..
cara buat hampir sama mcm keria
cuma, keria bersalut gula kt luar
cek mek ni lak, dh ada gula kt dalamnya
pas buat dpt 15 biji
tp goreng 6 biji je la utk sesi fotografi..ngeh2..(penting ke?)
goreng bebanyak sape lak nk abiskan
dr 6 biji ni, aku 4 biji, en garpil 2 biji- mcm x adil kan...heheheh
sebenarnya aku x de sukatan utk kuih ni..
main campak uli je...
just leh masukkan bahan2nya je la...
tp jgn terlebih tepung...agak2 leh dibentukkan, cukup lah
bahan2:
2 biji keledek
tepung gandum secukupnya- aku guna x sampai 1 cawan
gula secukupnya
cara:
potong keledek kecil2..rebus sampai empuk
pas empuk, toskan dan terus lenyek sampai semua hancur
masukkan tepung sedikit2
cuba uli, kalo terlalu lembik, tambah tepung lagi
adunan x perlu sampai keras...
kalau nk tunggu sampai adunan x melekat di jari, mmg keras la cek mek molek ni
asalkan boleh di bentuk kira ok la...
leh salut jari ngan tepung utk elak adunan melekat
bentukkan bulat2 mcm bola
pastu leperkan
letakkan 1/2 sudu kecil gula..
tutupkan permukaan yg terbuka...
bulatkan kembali dan bentukkan bujur
semasa goreng, gunakan api yg kecil dan minyak yg bykbagi kuih tenggelam digoreng agar kuih masak rata dan gula pecah elok kt dalamnya...x de la dok kunyah gula je nti..
(aku suka guna kuali yg kecil skit kalo nk goreng kuih2 gini, so, x de la nk penuhkan kuali, abis sebotol minyak..)
No comments:
Post a Comment