mencari ruang waktu utk cuba update blog kesayangan ni...
so, x dpt nk celoteh panjang2...sbb x berapa larat nk lepak depan laptop lama2
kali ni nk cerita pasal ikan talang masin
aku dan suami mmg suka ikan talang masin walau di masak apepun
kali ni wat masak lemak cili api
di snap secara langsung dr dalam kuali..huhu
kalo gunakan nenas lg le sedap..air nenas turun dlm masakan
tp aku sedang 'berpantang' ..takut nk mkn nenas wpun kandungan dh besar
nk buat pun simple...kiranya ala2 campak je
tp campak masuk kuali ye..bukan campak sesuka hati
ni resepi yg aku guna...
beberapa keping tulang + isi ikan talang- rendam utk hilangkan rasa masin
1 cawan santan sederhana cair
2 biji ubi kentang / atau leh gunakan nenas (ubi direbus sampai empuk, toskan)
1 batang serai dititik
1 biji tomato belah 4
1 biji bwg besar- dimayang
3 ulas bwg putih dimayang
1 keping asam gelugur (abaikan kalo letak nenas)
5-6 biji cili api + kunyit hidup- ditumbuk
(cili api leh tambah ikut selera)
cara:
masukkan semua bahan dalam kuali
biarkan mendidih dan sesuaikan kepekatan kuah dgn selera
1 comment:
bestnya, dah lama akk tak masak lauk ni..
Post a Comment